“Merhaba Dünya” uygulamamızı anlattığımız yazımızda ASP.NET ile ilk web sayfasını nasıl oluşturacağından, kodların nereye yazılacağından ve bu uygulamanın nasıl çalıştırılacağından bahsettik. Bu uygulamamızda ise ikinci web sayfasının nasıl oluşturulacağı, ikinci sayfanın ilk açılış sayfası olarak nasıl ayarlanacağı ilk aşamada anlatılacaktır. Ayrıca Toolbox nesnelerinden Label, Textbox ve Button kullanımı anlatılacaktır.
Solution Explorer bölümünden projeye sağ tıklayıp Add New Item seçeneğini seçilir ve açılan Add New Item penceresinden Visual C# seçili olmasına dikkat edilerek Web Form seçeneği seçilir. Name bölümünden adı değiştirilerek ADD butonu ile eklenir. Bu adımlar ASP.NET “Merhaba Dünya” yazımızda ayrıntılı olarak görsellerle anlatılmıştır.
Aşağıdaki görselde de göründüğü gibi çalışmamızda Default.aspx ve ikinci_uygulama.aspx olmak üzere iki adet sayfa vardır. Bu aşamada Start Debugging yapıldığında tarayıcıda Default.aspx sayfasının açıldığını göreceksiniz. Çünkü Default.aspx ilk açılış sayfası olarak ayarlanmış durumdadır. Henüz sayfalar arası link vermeyi görmediğimiz için ikinci uygulamamızı deneyebilmemiz amacıyla ilk açılış sayfası olarak ayarlamamız gerekmektedir.
İlk Açılış Sayfasının Ayarlanması
Solution Explorer bölümünden ikinci_uygulama adlı sayfaya sağ tıklanır ve Set As Start Page seçeneği seçilir.
ASP.NET “Merhaba Dünya” örneğindeki ilk uygulamamızda Toolbox’ın gizleme ve gösterme işlemleri anlatılmıştır. Eğer Toolbox tamamen kapatılmış ise View sekmesinden Toolbox seçeneği seçilir. Toolbox nesnelerini kullanarak sayfamızı düzenleyeceğiz. Label nesnesini Toolbox bölümünden tutup sayfamızın içine taşıyoruz. Label nesnesi sabit metinler yazmak için kullanılabileceği gibi kullanıcıya mesaj vermek için de kullanılabilir.
Label nesnesine ait özellikleri görmek için sağ tıklayıp Properties seçeneği seçilir.
Label içinde ekranımızda görmek istediğimiz metin Text bölümüne yazılır. Text kullanıcının ekranda gördüğü alandır. Az önce eklediğimiz Label’ın Text’ini “Adınızı giriniz:” olarak düzenliyoruz.
ID ise Label’ın kodlama esnasında kullanacağımız adıdır. Bu adı kullanıcı görmeyecektir. Bu aşamada ID vermeseydik program otomatik olarak Label1 adını verecektir. Bir tane daha Label eklersek onun da adı Label2 olacaktır. Ancak bu ID’leri uygulamamıza göre düzenlemediğimizde ilerleyen uygulamalarda daha fazla nesne ile çalışacağımız için hangi nesnenin ne için kullanıldığını karıştırabiliriz.
ToolBox bölümünden kullanıcıya mesaj olarak vereceğimiz adın girişinin yapılacağı TextBox nesnesini sayfamıza taşırız.
Sayfamıza eklediğimizde ID’si TextBox1 olarak adlandırılmıştır. Nesneleri uygulamızda yapacağı işe göre adlandırmaya dikkat ediyoruz. ID alanına tbAd yazıyoruz ve bundan sonra işlemlerimizde kullanırken bu ad ile işlem yapılacaktır. İsimlendirirken hangi nesneye ait olduğunu anlayabilmek için de kendimize göre bir tanımlama yapabiliriz. Örneğin TextBox’ları tb ile, Label’ları da lb ile isimlendirebiliriz. Bu şekilde isimlendirmek ilerleyen aşamalarda kodlamanızda kolaylık sağlayacaktır.
Uygulamamızda kullanıcı adını girdikten sonra giriş butonuna tıklayacak ve “Hoşgeldin ad” mesajı ekranda gösterilecektir. Bunun için sayfamıza Toolbox’dan Button nesnesini ekliyoruz. Properties bölümünden Text alanını “Giriş” olarak ve ID alanını “btGiris” olarak değiştiriyoruz.
Kullanıcı ekranımızı aşağıdaki gibi düzenledik.
Eklediğimiz nesnelerin amacımıza uygun şekilde çalışır hale getirmek için C# kodlarımızı yazacağımız kod sayfasını açmak için sayfamıza çift tıklayabiliriz. Çift tıkladığımızda Page Load olayı açılacaktır. Page Load olayı sayfanın ilk açılışında gerçekleştirilecek işlemlerin yazılacağı bir olaydır. Bu uygulamamızda sayfanın ilk açılış olayında değil kullanıcı adını girdikten sonra giriş butonuna basacağı için giriş butonunun tıklanma olayına yapılmasını istediğimiz işlemleri kodlayacağız.
Giriş butonuna tıkladığımızda kullanıcının Texbox nesnesine girdiği ad ile birlikte hoşgeldin mesajını vermek istiyoruz. Response.Write() sayfamıza yazı yazmak için kullandığımızı bir önceki uygulamamızda görmüştük. Eğer sabit bir metin yazılacaksa çift tırnak içinde yazılmaktadır. Bu uygulamamızda ise hem sabit bir metin (Hoşgeldin) hem de kullanıcıdan aldığımız metni (tbAd.Text) birleştirerek ekranımızda göstereceğiz. Kullanıcının Textbox nesnesine girdiği metni tbAd.Text ile elde ediyoruz. Bu iki metni yazdırırken “+” operatörü kullanılarak string birleştirme yapıyoruz.
1 2 3 4 | protected void btGiris_Click(object sender, EventArgs e) { Response.Write("Hoşgeldiniz "+tbAd.Text); } |
Ekran Görüntüsü:
Yukarıdaki görselde de gördüğümüz gibi Response.Write() ile yazdırdığımız mesaj sayfamızın en başında gösterilmektedir ancak mantıklı bir yaklaşım değildir. Eğer mesajımızın sayfamızdaki yerinizi kendimiz belirlemek istiyorsak Label nesnesi ile de bu mesajımızı ekranımızda gösterebiliriz.
Label Nesnesi ile Mesaj Verme
Hoşgeldin mesajının gösterileceği Label’ı sayfamıza ekliyoruz.
Properties bölümünden Text alanını “?” ve ID alanını “lbMesaj” olarak değiştiriyoruz.
Giriş butonun tıklanma olayına mesajımızı lbMesaj içinde gösterebilmek için aşağıdaki kodları yazıyoruz. lbMesaj nesnesinin içinde göstermek için Text alanına mesajımızı string birleştirme yaparak atıyoruz.
1 2 3 4 | protected void btGiris_Click(object sender, EventArgs e) { lbMesaj.Text = "Hoşgeldin " + tbAd.Text; } |
Ekran Görüntüsü: