ASP.NET ile web sayfalarımızı veritabanına bağlayarak ve veritabanı işlemleri gerçekleştirerek dinamik web sayfası haline getirebiliriz. Veritabanı işlemlerine geçmeden önce basit bir ASP.NET web sayfasının nasıl oluşturulacağını ve Toolbox içindeki nesnelerin nasıl kullanılacağını öğreneceğiz.
ASP.Net ile İlk Web Sayfası Oluşturma
Visual Studio programını açtıktan sonra FILE sekmesinden NEW/WEB SITE seçeneği seçilir.
Açılan NEW WEB SITE penceresinde çalışmalarımızı C# ile kodlayacağımız için Visual C# seçili olmasına dikkat edilir ve ASP.NET Empty Web Site seçilir. Diğer seçenekler de ASP.NET’i daha iyi öğrendikten sonra daha anlamlı hale gelecektir. Şimdilik en baştan web sayfasının nasıl oluşturulacağını göreceğimiz için boş bir web sayfası oluşturmak daha yerinde olacaktır.. Web Location bölümünden çalışmanın adı ve kaydedileceği yer, Browse butonuna tıklanarak değiştirilebilir.
Örneğin bu çalışmanın adı WebSite1, kaydedileceği yer ise Acer kullanıcısının masaüstüdür.
Empty Web Site seçeneğini seçtiğimiz için boş bir sayfa karşımıza gelecektir. Solution Explorer bölümünden projemize sağ tıklayıp Add New Item seçeneğini seçeriz veya klavyeden Ctrl+Shift+A tuş kombinasyonuna tıklayabiliriz.
Açılan Add New Item penceresinden Visual C# seçili olmasına dikkat edilerek Web Form seçeneği seçilir. Name bölümünden adı değiştirilerek ADD butonu ile eklenir.
Default .aspx adında sayfamızı oluşturduk. Web literatüründe giriş sayfaları genellikle index veya default gibi isimlerle isimlendirilebilir. Ancak daha sonra herhangi bir sayfa, Solution Explorer kısmında üzerinde sağ tuş tıklanıp “Set as startup page” seçeneği ile ilk açılış sayfası haline getirilebilir.
Daha sonraki örneklerimizde kullanacağımız Toolbox penceresini kırmızı olarak işaretlenen bölümden gizli veya sabit hale getirebiliriz. Ancak bu çalışmamızda daha basit bir uygulama gerçekleştireceğimiz için Toolbox içindeki nesnelerden yararlanmayacağız.
Default.aspx sayfasına çift tıklayarak C# kodlarını yazacağımız Default.aspx.cs sayfasını açıyoruz. *.cs uzatılı tüm dosyalar, kod sayfasının ayrıldığı tüm ASP.NET web sayfalarında C# kodlarının yazıldığı dosyalardır.
Aşağıdaki görselde üç nokta ile gösterilen alana kodlarımızı yazabiliriz. Sayfanın başında “using” ile nitelenen kısımlar, ASP.NET web sayfası için gerekli olabilecek kütüphaneleri çağırır.
ASP.NET ile Merhaba Dünya Örneği
İlk uygulamamız olan “Merhaba Dünya” mesajını ekranımızda göstermek için Response.Write() komutunu kullanıyoruz. Eğer yayınlamak istediğimiz mesaj sabit bir metin ise çift tırnak arasında yazılır. Sabit bir metin olmadığında nasıl kullanılacağı daha sonra yapılacak uygulamalarda anlatılacaktır.
1 2 3 4 | protected void Page_Load(object sender, EventArgs e) { Response.Write("hoşgeldiniz"); } |
Kod yazma işlemi bittikten sonra çalıştırmak için kırmızı kutu ile işaretlenen Start Debugging butonuna tıklanır veya klavyeden F5 tuşuna basılabilir.
Programımızı çalıştırdığımızda bilgisayarımızda varsayılan olarak kullanılan tarayıcıda mesajımızı görmekteyiz.
Çalışmamızı sonlandırmak veya bazı değişiklikler yapmak için kırmızı kutu ile işaretlenen Stop Debugging butonuna veya klavyeden Shift+F5 tuş kombinasyonuna tıklanır.
3 Comments on “ASP.NET Örnekleri: İlk Web Uygulaması – Merhaba Dünya”