Android – Açılış Ekranı (Splash Screen) ve Animasyonlar

Splash Screen olarak da geçen ve mobil uygulamaların açılışlarında karşılama ekranlarının nasıl yapıldığı ve nasıl animasyon eklendiği anlatılmıştır.

Animasyon ekleyebilmek için öncelikle projemizde res klasörü altında, anim isminde yeni bir klasör oluşturmamız gerekir.

Android anim klasörü

anim klasörü içerisinde sağ tuş tıklayarak “New / Animation Resource File” seçilerek yeni bir animasyon xml dosyası projeye eklenir.

Animasyon Çeşitleri ve Parametreleri

Temelde dört çeşit animasyon türü bulunmaktadır.  Bu parametrelerin tamamı için ortak olarak kullanılabilecek parametreler vardır.

android:duration="..."  ile animasyonun süresi milisaniye cinsinden belirtilir.

android:startOffset="..."  ile milisaniye cinsinden animasyonun ne kadar süre ile gecikmeli başlayacağı belirtilir.

android:repeatCount="..."  ile animasyonun kaç kez tekrar edeceği belirtilir.

android:repeatMode="..."  ile animasyonun tekrarında ne şekilde davranacağı belirtilir. repeat ile baştan sona aynı şekilde tekrar etmesi sağlanırken reverse ile aynı animasyonun sonra başa doğru oynatılması sağlanır.

<alpha />

Şeffaflık değerini ayarlayabiliriz.

fromAlpha başlangıçtaki şeffaflık değeri, toAlpha animasyonun sonundaki şeffaflık değeridir. Her iki parametre de 0.0 – 1.0 aralığında değer alabilir.

<scale />

Boyutlandırma yapabiliriz.

fromXScale ve fromYScale sırasıyla başlangıçtaki genişlik ve yükseklik değerlerini ifade ederken toXScale ve toYScale parametreleri de animasyonun sonundaki genişlik ve yükseklik değerlerini ifade eder. pivotX ve pivotY ise merkez noktanın belirlenmesi için kullanılır.  Tüm parametreler yüzdelik değerler alabilir. Nesnenin merkez noktasını belirtmek için pivotX ve pivotY değerlerine 50% verilir.

<translate />

Taşıma yapabilliriz.

fromXDelta ve fromYDelta sırasıyla yatay ve dikey düzende başlangıç konumlarını belirtirken toXDelta ve toYDelta da son konumları belirtir.

<rotate />

Döndürme yapabiliriz.

fromDegrees başlangıç açısıyken toDegrees animasyon sonundaki açıyı belirtir. pivotX ve pivotY değerleri nesnenin döndürme merkez noktasını ifade eder.

Splash Screen Örneği – 1

logo_animasyon.xml dosyasının içeriği örnek olarak aşağıdaki gibidir:

MainActivity içindeki kod şu şekildedir:

Yukarıda da görüldüğü gibi her nesne için ayrı animasyon oluşturmamıza gerek kalmıyor. İstenirse aynı animasyon birden fazla nesne için tekrar tekrar kullanılabilir.

Yeni bir Activity’e geçiş ve gerekirse veri gönderimi için bu yazıya bakabilirsiniz.

Android Splash Screen

Splash Screen Örneği – 2

Bazı durumlarda animasyonun gerçekleşmesinden sonra nesnenin ekrandan kaybolmasını isteyebiliriz, aksi halde animasyonun bitmesiyle Activity üzerindeki nesne ilk konumunda görünecektir.

Activity üzerindeki herhangi bir nesneyi gizlemek için setVisibility(View.INVISIBLE) metodu ve parametreleri kullanılabilir.

Logo için logo_animasyon.xml dosyası içeriği şu şekildedir:

Bunun yanında slogan için de ayrı bir animasyon oluşturmak istiyorsak benzer şekilde slogan_animasyon.xml dosyası oluşturarak aşağıdaki örnek kodları kullanabiliriz:

MainActivity.java dosyasının içeriği ise şu şekildedir:

Android Slash Screen - Karşılama Ekranı

 

About Hürkal HÜSEM

2010 yılından bu yana Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak meslek liselerinde görev yapmaktayım.

View all posts by Hürkal HÜSEM →

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.