ASP.NET Örnekleri: Basit Sayı Tahmin Oyunu

Bu uygulamada 0 ile 100 arasında rastgele (random) belirlenen sayı, Textbox nesnesine girilen sayılarla tahmin edilecektir. Eğer girilen sayı, tahmin edilecek sayıdan küçük ise YUKARI, büyük ise AŞAĞI veya tahmin doğru ise TEBRİKLER şeklinde yönlendirme yapılacaktır.

Kullanıcının gireceği tahminler için 1 adet Textbox, tahmin işlemi için 1 adet Button kullanılacaktır. Bilgilendirme mesajı için 1 adet Label eklendi. Eklenen nesnelerin ID’leri tutatacakları değer ve yapacakları işlemlere dikkat edilerek isimlendirilmiştir. Eğer uygulamamızı çok daha basit olmasını istersek tahmin edilecek sayı program içinden sabit olarak da belirlenebilir. Örneğin aşağıdaki uygulamada program içerisinde 73 olarak belirlenen sayı tahmin edilmektedir.

Tahmin edilecek sayıyı rastgele (Random) olarak seçip bu sayıyı tahmin etmek için yukarıdaki örneğimiz üzerinde birkaç değişiklik yapmamız gerekiyor.

 

ASP.net’de button gibi bazı nesnelere tıklandığında sayfa yenilenmektedir. Bu da program içinde kullandığımız değişkenlerin sıfırlanması yani içinde ne varsa kaybolması anlamına gelmektedir. Tahmin edilecek sayı rastgele üretildikten sonra kullanıcı her butona tıkladığında sayfa yenilendiği için tahmin edilecek sayı her seferinde değişmek durumunda kalmaktadır. Bu durumu sayfamızın içerisine gizlediğimiz Label nesnesi ile çözeceğiz.

Sayfamıza lbGizliSayi ID’li 1 adet Label eklendi ve Page Load olayı esnasında görünüm (Visible) özelliği FALSE olarak ayarlandı.

Rastgele üretilen sayıyı gizleyeceğimiz Label’ı oluşturduktan sonra kullanıcının sayı tahmin işlemini gerçekleştirilecektir. BUL butonunun tıklama olayında ilk aşamada eğer lbGizliSayi.Text boş ise yani herhangi bir sayı rastgele üretilmediyse random olarak 0 ile 100 arasında sayı üretilir ve lbGizliSayi nesnesinin Text özelliğine aktarılır. lbGizliSayi nesnesi gizli olduğu için kullanıcı bu sayıyı görmeyecektir.

Textbox’dan alınan tahminler ile rastgele üretilen sayı karşılaştırılır ve kullanıcı yukarı, aşağı veya tebrikler mesajları ile yönlendirilir.

Yeni oyun başlatmak için 1 adet Button ekleyerek kullanıcının istediği zaman oyunu başa alması sağlanır. Yeni oyun başlatmak için aşağıdaki nesnelerin Text özelliklerinin sıfırlanması yeterlidir.

Seçil ŞEKERCİ HÜSEM

2010 yılından bu yana Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak meslek liselerinde görev yapmaktayım.

Tüm yazılarını göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.