Alan Adı (Domain Name) Nedir?

Bir web sayfası açmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ilk öğrenilmesi gereken şeylerin başında da kavramlar gelir. Domain name, Türkçesiyle alan adı olarak ifade edilen kavram da sitenizin adresidir ve bir anlamda sitenizin kaderini, daha adresini seçerken belirlersiniz.

Orijinali “domain name” olan alan adı kavramı; sonu .com, .net, .org gibi bilindik uzantılar veya .market, .club, .istanbul gibi yeni uzantılarla biter. Çoğunlukla adres olarak da ifade edilen bu kavram, sunucu denilen bir bilgisayarın IP adresini işaret eder.

Bir alan adı tek başına işe yaramaz. Dolayısıyla işe yarar hale getirmek için hosting olarak da ifade edilen bir alana sahip olunması gerekir.

Teknik Akıl sitesi üzerinden konuşacak olursak teknikakil.com bir alan adıdır, bu alan adı da 176.53.84.43 numaralı IP adresi ile ilişkilidir.

Alt Alan Adı (Subdomain Name) Nedir?

Her bir alan adı üzerinde istenirse alt alan adları oluşturulabilir. Bir alt alan adı, ayrı bir alan adı gibi davranan yeni bir adrestir. Teknik Akıl sitesi üzerinde bir forum oluşturmak istersek forum.teknikakil.com gibi bir adres alıp bir forum sitesi hazırlayabiliriz. Benzer şekilde, sıkça duyduğumuz www.teknikakil.com adresi de aslında bir alt alan adıdır ve aksi yapılmadıkça teknikakil.com adresini işaret eder.

Alan Adı Nasıl ve Nereden Alınır?

Alan adları, REGISTRAR olarak anılan ve Türkçesiyle “kayıtçı” olarak ifade edilen şirketlerin web sayfalarından alınabilir. Şirket seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, ilk kayıt fiyatından ziyade yenileme ve transfer ücretleridir. GoDaddy gibi pek çok şirket, zaman zaman yaptığı kampanyalarla 1$ gibi bir fiyata alan adı satarken yenileme ücretleriyle yaptıkları indirimleri geri almaktadırlar.

Alan adı fiyatlarını karşılaştırarak en uygun fiyatları hangi kayıtçıların verdiğini öğrenmek için benim de sıklıkla başvurduğum TLD-List sitesine gözatabilirsiniz.

Türiye’de de son zamanlarda reklamlarını gördüğümüz uluslararası GoDaddy, Name.com, Namecheap gibi şirketlerin yanısıra Türkiye’de faaliyet gösteren Güzel Hosting, Natro, İsim Tescil gibi şirketler de alan adı konusunda faaliyet göstermektedirler.

Alan Adının Bir Süresi Var mı?

Alan adları, 1 senelik periyotlar ile satın alınmaktadır ve genellikle ilk gelen alır mantığıyla sahip olunmaktadır. Genellikle diyorum, çünkü .tr uzantılı alan adlarının bazı türleri için Türkçe uzantılı alan adı kayıtçısı NIC.TR tarafından belirlenmiş bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Alan adını aldıktan sonra 10 seneye kadar uzatma işlemini tek seferde yapabilir veya her sene boşa çıkma tarihinden önce yenileme yaparak istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Eğer bir alan adı boş, yani kimse tarafından satın alınmamışsa bu alan adına sahip olabilirsiniz. Bir alan adının boş olup olmadığı WHOIS siteleri aracılığıyla kontrol edilmektedir. Bunun için WHOIS.COM adresini ziyaret ederek sorgulama yapabilirsiniz.

Alan Adı Ücretleri Ne Kadar? Her Yıl Ne Kadar Öderim?

Uzantı, yani TLD olarak ifade edilen Top Level Domain’lerden en sık kullanılanları .COM, .NET, .ORG olarak ifade edilse de .MARKET, .CLUB, .NEWS ve hatta .ISTANBUL gibi çeşitli uzantılar bulunmaktadır. Her bir uzantının fiyatı, her bir kayıtçıda farklı olabilir. Her bir kayıtçı şirket kendi fiyatını belirleme hakkı vardır. Ancak birçok kişinin ilk baktığı uzantı olan .COM uzantısına sahip bir alan adı almak istiyorsanız 9-15$ aralığında bir miktarı gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Bir alan adını kredi kartı kullanarak alacaksanız, tüm online alışverişlerinizde olduğu gibi en iyi yolun sanal kredi kartı kullanmak olduğunu unutmayın.

En Ucuz Alan Adı Hangisidir?

Eğer deneysel amaçlı bir site yapıyor ve sadece deneyim kazanmak istiyorsanız ucuz alan adlarını ve yeni kayıt kampanyalarını takip edebilirsiniz. .WIN, .SCIENCE gibi uzantılara Namecheap üzerinde 0,66$’a sahip olabilirsiniz. Bu fiyat ve uzantılar zaman içinde değişiklik gösterebilir. Bu yüzden TLD-List sitesini ve orada yer almayan Türk alan adı kayıtçılarının fiyatlarını mutlaka kontrol edin.

Alan Adlarında Türkçe Karakter Kullanılabilir mi?

Evet, kullanılabilir. Alan adlarında İngiliz alfabesindeki 26 adet harf, rakamlar ve tire (-) dışında bir karakter kullanmak 2003 yılına kadar mümkün değilken tanımlanan standart ile gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Alan adlarında kullanılabilecek karakter listesine ulaşmak için tıklayınız.

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Seçeceğiniz alan adı, bir anlamda sitenizin de adıdır ve ziyaretçilerin kuracağınız siteye erişimde kullanacakları bir adrestir. Kuracağınız site ile gerçekten alakalı bir alan adı seçmek, ilerleyen zamanda arama motorları tarafından sitenize daha fazla ziyaretçi gönderilmesini sağlayacak kadar hayati bir öneme sahiptir.

Alan Adını Değiştirmek Mümkün mü? Alan Adı Değiştirilebilir mi?

Hayır, alan adının değiştirilmesi mümkün değildir. Bu yüzden satın alırken harf hatası yapmamaya özen gösterilmelidir.  Ancak istenirse farklı bir alan adı altında aynı sitenin tekrar açılması, önceki alan adının da yeni alan adına yönlendirilmesi mümkündür.

 

Hürkal HÜSEM

2010 yılından bu yana Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak meslek liselerinde görev yapmaktayım.

Tüm yazılarını göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.