Android – LinearLayout

View bileşenlerinin yatay veya dikey hatta doğrusal bir şekilde sıralanmaları için seçilen layout türüdür. Çeşitli ekran türlerinde sorunsuz bir şekilde çalışır.

Örnek LinearLayout kodu şu şekildedir:

Bu kod parçasında android:orientation="horizontal"  parametresi ile nesnelerin yatay bir şekilde yerleşeceğini belirtiriz. android:orientation="vertical" parametresi kullanıldığında da nesneneler alt alta dizilmeye başlar.

LinearLayout nesneleri iç içe yerleştirilebilir. En çok kullanılan ve şekline doğrudan etki eden parametrelerden birisi android:layout_width parametresidir. Bu parametreye istenilen sayısal değer girilebildiği gibi wrap_content ve match_parent olmak üzere iki farklı değeri de vardır. wrap_content ile genişlik veya yükseklik değeri içeriğe göre otomatik ayarlanırken match_parent ile içinde bulunduğu kapsayıcının değerini miras alır.

Aşağıdaki örnekte tüm butonların genişliği wrap_content olarak ayarlandığı halde, her biri LinearLayout‘lar içinde bulunsa da farklı davranış şekillerine sahip oldukları görülmektedir. Bunu sağlayan bir diğer önemli parametre ise layout_weight parametresidir. Bu parametre, mevcut kapsayıcı içerisinde kalan boşlukların doldurulup doldurulmayacağını belirtmek için kullanılır.

LinearLayout - layout_weight = "1"

 

Hürkal HÜSEM

2010 yılından bu yana Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak meslek liselerinde görev yapmaktayım.

Tüm yazılarını göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.