Kullanıcıdan ad ve soyad bilgilerini isteyip klavyeden girilen bilgilere göre “Hoşgeldin ad soyad” düzeninde ekranda gösteren C# kodlarını inceleyeceğiz. Ayrıca klavyeden metinsel yani String bir ifadenin nasıl okunduğu anlatılacaktır.
“Merhaba Dünya” mesajını verdiğimiz ilk uygulamamızda ekrana Console.Write() veya Console.WriteLine() komutları ile yazdırıldığını görmüştük. Bu uygulamamızda kullanıcıdan ad bilgisini isteyip “Hoşgeldin ad” mesajını vermek istiyoruz.
Hoşgeldin Ad Örneği:
Klavyeden Console.ReadLine() komutu ile okuma işlemi gerçekleştiririz ancak okuduğumuz değerin tipine uygun bir değişken içinde saklanması gerekmektedir. Klavyeden ad bilgisini okuyacağımız için ad isminde String tipinde bir değişken tanımlandıktan sonra Console.ReadLine() ile klavyeden okunan değer ad değişkenin içine aktarılmıştır. Ekrana yazdırma işlemi için gerçekleştirilen 6. satırda + operatörü kullanılarak String birleştirme yapılmıştır.
1 2 3 4 5 6 7 8 | static void Main(string[] args) { string ad; Console.Write("Adınızı girin:"); ad=Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Hoşgeldin " + ad); Console.ReadKey(); } |
Ekrana yazdırma işleminin diğer bir kullanımı ise aşağıdaki gibidir. {0} ile rezervasyon yapılmış alana tırnaktan sonra yazılan ilk değişken gelmektedir.
1 2 3 4 5 6 7 8 | static void Main(string[] args) { string ad; Console.Write("Adınızı girin:"); ad=Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Hoşgeldin {0}",ad); Console.ReadKey(); } |
Ekran Görüntüsü:
Hoşgeldin Ad ve Soyad Örneği:
Yukarıdaki örneğimizi klavyeden ad ve soyad bilgilerini ayrı ayrı almak istersek 2 defa klavyeden okutma işlemi gerçekleştirilir. Dolayısıyla 2 defa Console.ReadLine() kullanılmalıdır. ad ve soyad olmak üzere String tipinde 2 adet değişken tanımlandı.
5 ve 7. adımlarda bu iki değişken için ayrı ayrı klavyeden okuma işlemi yapılmıştır. 8. adımda ekrana 2 adet değişkenden değer yazılacağı için {0} ve {1} olarak 2 adet rezervasyon yapılmıştır. ilk gelen ad değişkeni {0} yazan alana, ikinci olarak yazılan soyad {1} yazan alanda gösterilecektir. Üçüncü bir değişkenimiz daha ekrana yazdırılmak istenseydi {2} ile rezerve ederek o alana yazdırılması sağlanacaktı.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | static void Main(string[] args) { string ad,soyad; Console.Write("Adınızı girin:"); ad=Console.ReadLine(); Console.Write("Soyadınızı girin:"); soyad = Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Hoşgeldin {0} {1}" , ad,soyad); Console.ReadKey(); } |
ad ve soyad değişkenlerini ekranda tek satırda listeleyebilmek için String birleştirme de kullanılabilir. Yalnız String birleştirmelerinde yazdırılan değişkenlerin aralarında boşluk ifadesi eklenmek istendiğinde ” “ ile belirtilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki örneğimizdeki kodları incelediğimizde ad ve soyad değişkenlerinin arasında tırnak işareti (” … ” ifadesi) ile boşluk eklenmiştir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | static void Main(string[] args) { string ad,soyad; Console.Write("Adınızı girin:"); ad=Console.ReadLine(); Console.Write("Soyadınızı girin:"); soyad = Console.ReadLine(); Console.WriteLine("Hoşgeldin "+ad+" "+soyad); Console.ReadKey(); } |
Ekran görüntüsü:
Yukarıdaki C# örneklerinde görüldüğü gibi bir uygulamayı birden fazla doğru yöntem ile gerçekleştirmek mümkündür.